sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Karitsakofta, baba ganoush ja tsatsiki



Muutaman viikon päästä vaimoksi muuttuva puoliso oli törmännyt kaupassa karitsan luomujauhelihaan joka päätyi sitten kassan kautta kotiin ja tietysti mun työlistalle. Hetken mietittyäni päädyin lapsuuteni jauhelihakepakoista innostuneena tekemään karitsakoftaa ja muutamia siihen sopivia lisukkeita.

Karitsakofta

400 g karitsan luomujauhelihaa
1 kpl valkosipulinkynsi
1 kpl punainen chili
0,5 dl pinjansiemeniä
1 sitruunan kuori
1 tl juustokuminaa
1 tl kuminansiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1 puntti korianteria
merisuolaa
paahdettuja seesaminsiemeniä
puutikkuja (liota vedessä n. 30 min.)

Laita mortteliin valkosipuli, chili, juustokumina, pinjansiemenet, korianterin- ja kuminansiemenet.
Hakkaa tahnaksi, lisää sitruunankuori ja hienonnettu korianteri, sekoita.
Lisää mausteseos jauhelihaan ja sekoita. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele puutikkujen ympärille. Paista pannulla tai uunissa 225c kunnes kypsiä ja kauniin värisiä. Ripottele valmiiden kepakoiden päälle paahdettuja seesaminsiemeniä.




Baba Ganoush

2 kpl munakoiso
2 kpl solo valkosipuli
n. 0,5 dl tahini
3 rkl oliiviöljy
1 sitruunan mehu
merisuolaa

Leikkaa munakoisot pituussuunnassa halki ja tee leikkuupintaan ristikko veitsellä. Hiero siihen suolaa ja laita itkemään kulhoon puoleksi tunniksi. Purista munakoisoista nesteet pois, kokoa munakoisot "ehjiksi" ja kääri folioon. Kääri myös valkosipulit kuorineen omaan folionyyttiin. Laita munakoiso- ja valkosipulinyytit 175c uuniin tunniksi. Kaavi kypsistä munakoisoista sisukset siivilään ja purista sinne myös valkosipulit kuoristaan, anna valua 15 min ja kaada kulhoon. Sekoita joukkoon tahini, sitruunanmehu, oliiviöljy ja mausta suolalla.



Tsatsiki

2 dl turkkilainen jogurtti
1/2 kurkku
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
minttua ja lehtipersiljaa
merisuolaa

Laita jogurtti valumaan kahvin suodatinpaperiin vähintään tunniksi. Kuori ja halkaise kurkku, poista pehmeä sisus, leikkaa pieneksi kuutioksi, mausta suolalla ja laita siivilään valumaan.
Hienonna valkosipuli mahdollisimman hienoksi. Leikkaa mintun ja persiljanlehdet hienoksi.
Sekoita kaikki yhteen ja mausta suolalla.




Lisäksi tein vielä sahrami-couscousia, jonka sekaan laitoin tomaattia, granaattiomenaa ja lehtipersiljaa.

-Mikko








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti